$ USD
  • Dollar (USD)
  • Euro (EUR)

11. Progres Sustenabil prin Cooperare
Dacă băltesti și nu faci nimic, deși ai puterea să o faci, te expui depresiei sufletești. Dacă nu găsești ce poți să faci…

11. Progres Sustenabil prin Cooperare
Dacă băltesti și nu faci nimic, deși ai puterea să o faci, te expui depresiei sufletești. Dacă nu găsești ce poți să faci…


Ne amintim cum criza financiară din 2008 ne-a pus în situații sociale necunoscute până în acel moment. A adus întâi panica, pe care mai apoi,

Ne amintim cum criza financiară din 2008 ne-a pus în situații sociale necunoscute până în acel moment. A adus întâi panica, pe care mai apoi, am transformat-o în resurse individuale. Am încercat să ne resetăm comportamentul financiar și să ne redistribuim atenția dinspre a cheltui pe datorie către abordări preventive și precauție pentru echilibrul nostru. Acum, suntem într-un set-up social nou, o altă criză, necunoscută, care ne învăluie în incertitudine.

Trăim o perioadă în care avem nevoie de repere mai mult ca oricând, si de aceea, l-am invitat pe domnul profesor Florian Colceag să ne ofere o altă perspectivă asupra contextului actual.

Aceste repere, sunt o modalitate de a ne dezvolta altfel de anticorpi, pentru a putea recunoaște in viitor „agresiuni” similare, iar perspectiva poate fi tămăduitoare si inspirațională pentru noi toți, aspiranți la titlul de „full time human beings”.

Domnule profesor, vă mulțumim pentru deschiderea pe care o aveți de fiecare dată când avem proiecte comune și pentru promptitudinea lui „DA”.

1. Care sunt provocările noastre în acest tip de contexte?

Profesor Florian Colceag: Problema este că „echilibrul” nostru a dezechilibrat complet mediul natural. Un milion de specii dispar în acest moment, din 8.700.000 câte au fost acum cinci ani pe pământ. Noi am considerat natura ca o resursă ce trebuie exploatată, natura fiind de fapt, sursa existenței umanității. Echilibrul se poate încă reface parțial dacă vom deveni aliații naturii.

Aceasta presupune acțiuni concrete de depoluare, de reforestare, de curățire a plasticelor din oceane, de creare de rezervații ecologice izolate unde speciile se vor putea regenera. Dacă nu ne implicăm în acestă direcție natura ne elimină ușor cu ajutorul unor virusi noi la care nu avem imunitate. Acum suportăm o lecție dureroasă cu pandemia de coronavirus.

Natura nu vrea bani, până acum a oferit susținere vieţii noastre, dar oamenii s-au luptat să o subjuge și aproape că au distrus-o. Acum, oamenii sunt în stare de stres și frică de moartea prematură, dar ei trebuie să-și schimbe modul de gândire de la cantitativ către calitativ și corelativ. Un exemplu în această direcție este cel al Bhutanului cu „Gross National Happiness”. Este infinit mai important să ai prieteni care să sară să te sprijine la nevoie, decât să ai un cont gras la banca.

2. Perioada pe care o trăim acum pare ca un film într-o limbă pe care nu o cunoaștem, un film fără subtitrare. Care este subtitrarea pe care ar trebui să o adăugăm astfel încât sa fie pe înțeles pentru noi toți, marea masă de “spectatori”?

Profesor Florian Colceag: Subtitrarea înseamnă întoarcerea la natură și acțiunile ecologice, care scot oamenii din nepăsare și egocentrism. Implicarea în acțiunile de mediu sau sociale conduc implicit la schimbarea mentalităților, la apropierea emoțională de oameni și de natură și, în primul rând, învăţarea de la natură a comportamentelor care asigură supraviețuirea si evoluţia adaptivă.

Dacă ați observat vreodată un stol de grauri ați văzut că dacă un graur obosește si  nu mai poate zbura, celelalte păsări îl susțin, sau tot stolul coboară pe pământ până când graurul obosit își revine. Altruismul și cooperarea sunt prezente în natură și sunt un exemplu de comportament. Un exemplu este programul „dă mai departe”.

Dacâ ceva s-a dovedit util, dă informația mai departe. Dacâ ceva iți prisosește, dă-l mai departe. Va ajunge la cineva care va folosi ce a primit. Programul cere o organizare simplă și la îndemâna tuturor, dar ajută enorm comunitatea să rămână stabilă și să-și refacă  echilibrul.

Acceptarea egocentrismului feroce la nivel de leadership a condus la dezechilibre sociale majore: 2% din oameni dețin 98% din averea pământului, în timp ce 98 % din oameni dețin 2% din averea pământului. Aceasta pentru că noi ne considerăm posesorii pământului, nu slujitorii acestuia.

3. In aceste momente, viața ne-a administrat un “knock-out”. Avem în jur un scenariu complet pentru stresori multipli pe care nu știm sa îi așezăm în sertarele emoționale potrivite. Cât de mult ne influențează starea de homeostază, stări interioare precum: furie, apatie, incertitudine?

Profesor Florian Colceag: Stările negative ne epuizează și ne îmbolnăvesc. Mult mai mulți oameni vor muri de frică decât cei ce vor muri de boală. Problema este legată de utilitatea vieţii oamenilor, pentru oameni sau pentru natură! Cei care se consideră inutili pentru că nu au facut bine nimanui în viaţă au șanse mult mai mari „de a muri”. Problema este psihologică, poate fi corectată dacă oamenii încep să se implice în rezolvarea problemelor existente. Sentimentele și trăirile primitive precum frica, furia, apatia, dezinteresul, te epuizează. Dacă băltesti și nu faci nimic, deși ai puterea să o faci, te expui depresiei sufletești. Dacă nu găsești ce poți să faci înseamnă că nu ești niciodată atent la nevoile și problemele celorlalți. Dacă iubești și încerci să ajuți pe cei în nevoi mai mari decât nevoile tale, atunci îți salvezi sufletul, implicit și corpul de boala. Boala și moartea sunt psihosomatice.

4. În aceasta etapă avem nevoie să învățăm accelerat cum să ne resetăm comportamentul social în prezența unor stimuli psiho-sociali puternici, ce se manifestă constant. Cum pot să îmi activez resursele de echilibru și reziliență?

Profesor Florian Colceag: Puneți-vă în pantofii celorlalți fără să-i judecați negativ, încercați să le înțelegeți motivațiile și „triggerii” pentru acțiunile pe care le fac. Încercați să vă îmbogățiți harta mentală cu cunoștințe avansate și emoții înalte. Iertați pe cei care v-au greșit. Încercați să evoluați nu să fiți doar niște unelte. Fiți oameni drepți si corecți. Mergeti in natură și cultivați plante, bucurați-vă de viaţă. Fiți prietenoși cu oamenii și cu animalele, admirați frumusețea naturii și armonia integrată a speciilor. Nu uitați să priviți cerul, nu stați doar cu nasul in pământ. Zâmbiți des si căutați armonia. Fiți omenoși!

5. Cu toții dorim să ne recăpătăm perspectiva de normalitate asupra cotidianului. Cum mă pot împroprietări cu curaj și cum să fac saltul de la “a mă consuma” catre a-mi activa resurse precum: încredere, neutralitate, speranță?

Profesor Florian Colceag: Fixați-vă idealuri și luptați pentru ele. Dedicați-vă timpul pentru crearea unei planete fericite. Uitați de frică, toți suntem datori cu o moarte, ne vom renaște dacă iubim viața, pe care am protejat-o. Fiți liberi în gândire și simțire, nu vă vindeți sufletul și evoluați toată viața.  Prețuiți și protejați viața oricărei ființe, fiți detașați în fata morții. Aveți compasiune și iubire pentru orice creatura! Asta este lecția pe care ne-o dă epidemia de coronavirus.

6. Este această perioadă a crizei, o treaptă „necesară” către progres?

Profesor Florian Colceag: Este mai mult de atât, este judecata evoluției noastre anterioare. Dacă mediul ne iartă pentru greșelile făcute, atunci va trebui să evoluăm și să ne schimbăm. Suntem prea mulți pe planeta pe care acum o omorâm. Natura se apără daca nu ne schimbăm radical comportamentele. Daca nu o facem poate fi „judecata de apoi”.

7. Cum ar trebui văzut progresul umanității în perioada următoare: economic, științific sau spiritual?

Profesor Florian Colceag: Va trebui sa trecem la gândirea complexă, la logici multiple, la schimbarea granulației percepției, la înțelegerea originii comportamentului, la studiul propriei ființe, la descoperirea potențialelor ascunse sau nedezvoltate. La antrenarea minții și întărirea caracterului, la autocontrol.

Vom fi obligați să producem inteligență artificială care să ne antreneze în creşterea inteligenței umane. Vom crea aparate de traducere a mesajelor mediului, cu care vom colabora atât pentru refacerea sănătăţii acestuia cât și pentru rezolvarea problemelor umanității. Va trebui să renunțăm la arme și la competițiile pentru putere și avere. Va trebui să învățăm să trăim modești și fericiți. Iată că un virus mic, produce transformări radicale. Ne poate îndrepta pe calea cea bună…?

 

The Wellbeing Hub îi mulțumește domnului profesor Florian Colceag pentru generozitatea acestor gânduri și vă invităm să descoperiți noi perspective asupra lumii pe Human Knowledge- Research and Development Institute.

Un interviu The Wellbeing HUB- A Quality Of Life Ecosystem

Sursă ilustrație grafica: Human Knowledge- Research and Development Institute

Foto Credit: The Wellbeing HUB

© Copyright TheWellbeingHUB

Citeste mai mult

Compare
Back to Top

Voucher

Wellbeing Voucher

 

Scenariul 1: Ești factor de decizie sau responsabil cu zona de resurse umane într-o companie și ai identificat o nevoie internă, căreia îi poate răspunde una dintre soluțiile noastre. Atunci poți achiziționa direct un wellbeing voucher, pe care noi îl trimitem echipei, cu un text personalizat. Dă-ne de știre, prin oricare dintre metodele de pe site: sms, whatsapp, formular de comandă, etc, descrie-ne situația și noi preluăm solicitarea. Dacă nu ești hotărât ce program să alegi, descrie-ne, preocuparea interna și venim noi cu o soluție personalizată.

Scenariul 2: Sunteți un grup de prieteni, colegi de echipă, și a venit acel moment în care „strângeți” bani pentru a-i cumpăra „sărbătoritului” un cadou din cel mai apropiat magazin? Varianta unui wellbeing voucher poate fi noua soluție la îndemână. Alegeți o experiență potrivită cu „profilul sărbătoritului” sau, de ce nu, una la care să participați cu toții și asta poate să devină un momentmemorabil pentru voi! Pe lângă experiența în sine, albumul cu poze este „din partea casei”!

Comandă Voucherul

x
Notificare Cookies Utilizam module cookies pentru a imbunatati experienta ta pe site-ul nostru. Navigand pe acest site, esti de acord cu utilizarea acestor cookies.
Shopping Cart
Close

No products in the cart.